5+2 συμβουλές για να κάνετε τη μετακόμιση λιγότερο επώδυνη για ένα παιδί

5+2 συμβουλές για να κάνετε τη μετακόμιση λιγότερο επώδυνη για ένα παιδί

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα όλων στο σύνολό της και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των εμπλεκόμενων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί με τον ίδιο τρόπο τις όποιες αλλαγές - πέρα απ’ τη καθαυτή αλλαγή περιβάλλοντος/κατοικίας.

Ένα παιδί δε μπορεί να διαχειριστεί με την ίδια ευκολία την αλλαγή σπιτιού, ίσως και την αλλαγή πόλης ή περιοχής, που συνεπάγεται ίσως και την αλλαγή σχολείου και κατ’ επέκταση φίλων. 

Επομένως, οι γονείς καλό θα ήταν να φερθούν έξυπνα προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους να μην πάρει στραβά την μετακόμιση, και αυτή να γίνει όσο πι ανώδυνη γίνεται.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;

  1. Μιλήστε στο παιδί σας ανοιχτά για το ζήτημα της επικείμενης μετακόμισης και εξηγήστε τους λόγους για τις οποίες αυτή πρέπει να γίνει. Μάλιστα, είναι σημαντικό να του δώσετε και την ευκαιρία να εκφράσει και εκείνο τους φόβους, τις ανησυχίες και τις σκέψεις που μπορεί να έχουν «γεννηθεί» με αφορμή τη μετακόμιση. Παράλληλα, εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, συζητήστε, πέρα από τα όσα εκείνο σκέφτεται, και όσα σκέφτεστε εσείς. 
  2. Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι εφικτό, να διατηρήσετε την καθημερινότητά σας και να περιορίσετε την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει μια μετακόμιση. Το χάος της μετακόμισης μπορεί να ισοσταθμιστεί εάν διατηρήσετε μία ελεγχόμενη καθημερινότητα.
  3. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να αποφασίσει τι θέλει να πάρει μαζί στο νέο του σπίτι και τι θέλει να αφήσει ή ακόμα καλύτερα να δωρίσει. Με ένα ζμπάρο δύο τρυγόνια: Και συμμετοχή στη διαδικασία μετακόμισης με υπευθυνότητα και μάθημα γενναιοδωρίας. 
  4. Σε  κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκετε τα θετικά σε κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν είναι. Επομένως, είναι σημαντικό να δείχνετε στο παιδί σας όλα τα θετικά που σχετίζονται με μια μετακόμιση. Αυτό θα το βοηθήσει να δεχτεί καλύτερα τις αλλαγές που θα συνοδέψουν την αλλαγή κατοικίας και καθημερινότητας. Δώστε λοιπόν μία νότα αισιοδοξίας που θα βοηθήσει το παιδί σας να διαχειριστεί καλύτερα την ανησυχία και το φόβο που μπορεί να νιώθει.
  5. Όσο δύσκολη μπορεί να είναι για εσάς η αλλαγή κατοικίας, τόσο δύσκολη μπορεί να είναι και για ένα παιδί. Γι’ αυτό μην υποτιμάτε λεπτό τη δική του ψυχική αντοχή. Μια μετακόμιση δεν είναι το τέλος, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία και κίνητρο για να διδάξετε στο παιδί σας πως να έχουν ψυχική αντοχή και πως να εμπλουτίσουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους βέβαια την κατάλληλη υποστήριξη.
  6. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να κρατήσει επαφή με τους φίλους του, και δώστε του να καταλάβει πως μια φιλία δεν τελειώνει λόγω της απόστασης. Βέβαια, αυτή η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να γίνει με σύνεση από πλευράς τους και έλεγχος από πλευράς σας, για να μη γίνει κατάχρηση. 
  7. Να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας και δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Συζητήστε λοιπόν μαζί του και μην αφήνετε τον επιφανειακό θυμό, τον φόβο ή την πιθανή απογοήτευση που μπορεί να νιώσει εξαιτίας των αλλαγών που θα επιφέρει μια μετακόμιση, να επηρεάσει τη μεταξύ σας σχέση. Η υπομονή και η επιμονή σ’ αυτή την περίπτωση είναι τα «κλειδιά» για μια ομαλή μετάβαση στο νέο σας σπίτι και μπορεί να ωφελήσει όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η μετακόμιση είναι μια στρεσογόνα διαδικασία για όλους και σίγουρα η επανεκκίνηση σε ένα νέο σπίτι δεν είναι πάντοτε εύκολη για όλους, γι’ αυτό δώστε χρόνο τόσο σε εσάς, όσο και στο παιδί σας, ώστε να προσαρμοστείτε στις όποιες αλλαγές.