Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι που μόλις μετακόμισαν είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν «πράσινες» συνήθειες

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι που μόλις μετακόμισαν είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν «πράσινες» συνήθειες

Μια πρόσφατη μελέτη σε 18.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μόλις μετακόμισαν είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να μετακινηθούν στη δουλειά τους με αυτοκίνητο, επιλέγοντας αντ' αυτού ένα πιο πράσινο μέσο μεταφοράς.

Εντοπίζοντας αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά, οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, πιστεύουν ότι δίνεται η ευκαιρία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές στον γενικό πληθυσμό.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους έξι μήνες που ένα άτομο ζούσε σε ένα νέο σπίτι, μετά το πέρας των οποίων οι κάτοικοι φάνηκε ότι επέστρεφαν στις παλιές συνήθειες και ήταν πιο πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ξανά αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.

Γράφοντας στο περιοδικό “PLoS One”, η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η αρχική αλλαγή στη συμπεριφορά οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη αναστάτωση που συνδέεται με τη μετακόμιση, η οποία αναγκάζει τους κατοίκους να επανεξετάσουν τις υπάρχουσες συνήθειές τους,

Ο Δρ. Γκρέγκορι Τόμας, από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Η μετακόμιση στο σπίτι είναι συχνά μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων, όπου οι συνήθειες και οι παλιές ρουτίνες σπάνε. Αποδείξαμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται στη δουλειά του».

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας το σύνολο δεδομένων "Understanding Society" του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC) - μια διαχρονική μελέτη 40.000 νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο που μετρά τις στάσεις και τη συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο και παρέχει μια ευρεία κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η ζωή του 21ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικές στάσεις έπαιζαν επίσης μεγάλο ρόλο στην απόφαση ενός ατόμου να αναζητήσει εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης προς την εργασία του μετά τη μετακόμιση του σπιτιού του.

«Τα άτομα με πιο πράσινες στάσεις που δεν είχαν ζήσει για πολύ καιρό στο σημερινό τους σπίτι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μετακινηθούν με αυτοκίνητο από ό,τι εκείνα με πιο αδύναμες περιβαλλοντικές στάσεις», συνέχισε ο Δρ. Τόμας. Και πρόσθεσε αμέσως μετά: «Αλλά παρόλο που οι πιο πράσινες στάσεις προέβλεπαν χαμηλότερη χρήση του αυτοκινήτου αμέσως μετά τη μετακόμιση, καθώς αυξανόταν ο χρόνος διαμονής στην ίδια τοποθεσία, διαπιστώσαμε ότι οι πράσινες στάσεις των ανθρώπων γίνονταν όλο και λιγότερο προβλέψιμες για την επιλογή του τρόπου μετακίνησής τους».

Ο καθηγητής Γούτερ Πουρτίινγκα, επίσης από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, πρόσθεσε: «Οι φυσικές διακοπές στη συμπεριφορά, όπως η μετακόμιση στο σπίτι, προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο δεκτικοί σε νέες πληροφορίες ή υποστήριξη, οι οποίες θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να διατηρήσουν υγιείς και βιώσιμες επιλογές τρόπου μετακίνησης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το διάλειμμα για να παράσχουν βασικές πληροφορίες σε μια στιγμή που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε μια νέα συμπεριφορά».