Οι συναισθηματικοί άνθρωποι είναι πιθανό να μετακομίσουν, αλλά όχι πολύ συχνά

Οι συναισθηματικοί άνθρωποι είναι πιθανό να μετακομίσουν, αλλά όχι πολύ συχνά

Οι ψυχολόγοι Markus Jokela και Liisa Keltikangas-Järvinen από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι μαζί με τους συναδέλφους τους Marko Elovainio από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για την Πρόνοια και την Υγεία και Mika Kivimäki από το University College του Λονδίνου, ήθελαν να μάθουν αν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα επηρέαζαν περισσότερο από άλλα τα πρότυπα μετανάστευσης.

Οι ψυχολόγοι επέλεξαν τυχαία συμμετέχοντες από μια μελέτη υγείας με βάση τον πληθυσμό στη Φινλανδία. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που κάλυπταν εννέα χρόνια και περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα (μέσω ερωτηματολογίων αυτοαξιολόγησης) και ποικίλες δημογραφικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένου του τόπου διαμονής των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των εννέα ετών). Τα τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ή ιδιοσυγκρασίας) στα οποία επικεντρώθηκαν οι ερευνητές ήταν:

  1. H κοινωνικότητα, καθώς τα άτομα με υψηλή κοινωνικότητα προτιμούν την παρέα των άλλων από το να είναι μόνα τους), 
  2. η συναισθηματικότητα, καθώς η αυξημένη συναισθηματικότητα υποδηλώνει την τάση να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως φόβο και θυμό και 
  3. η δραστηριότητα, εφόσον η υψηλή δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από πολύ ενεργητικότητα, αλλά και ανησυχία.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθορίζουν όχι μόνο το πού μετακομίζουν οι άνθρωποι, αλλά και πόσο συχνά μετακομίζουν και πόσο μακριά μετακομίζουν. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με πολύ δραστήρια προσωπικότητα έχουν την τάση να μεταναστεύουν, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Οι άνθρωποι που είναι πολύ συναισθηματικοί είναι πιο πιθανό να μετακινηθούν μακριά από το σπίτι τους, αλλά δεν μεταναστεύουν πολύ μακριά και δεν μετακινούνται πολύ συχνά. Οι συναισθηματικοί άνθρωποι τείνουν να μεταναστεύουν εξίσου τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές τοποθεσίες. Οι άνθρωποι με πολύ κοινωνική προσωπικότητα τείνουν περισσότερο να εγκαταλείψουν αγροτικές τοποθεσίες για αστικές περιοχές και είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι, δεδομένου ότι οι αστικές περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, προσελκύουν άτομα με χαρακτηριστικά υψηλής κοινωνικότητας -οι αστικές περιοχές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν και οι πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μετακινηθούν μακριά από το σπίτι τους, το γεγονός ότι δεν μετακινούνται συχνά ή επιλεκτικά σε αστικές περιοχές υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας μετακινούνται απλώς επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι εκεί που βρίσκονται. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι μεταναστεύουν σε μικρότερες αποστάσεις. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι συναισθηματικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν τις μικρότερες μετακινήσεις επειδή είναι λιγότερο αγχωτικές σε σύγκριση με τις μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις και ότι «η συναισθηματικότητα φαίνεται να έχει διπλό ρόλο στη μετανάστευση αυξάνοντας την πιθανότητα μετανάστευσης αλλά μειώνοντας την απόσταση μετανάστευσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η καλύτερη κατανόηση των τύπων των προσωπικοτήτων που προσελκύει ένα συγκεκριμένο μέρος μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι κατοικίες και οι θέσεις εργασίας εκεί, καθώς και τους τύπους των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή.

Τέλος, η μετανάστευση με βάση την προσωπικότητα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: «Η αυτοεπιλογή που σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία μπορεί επίσης να τροποποιήσει τις δομές των πληθυσμών και μακροπρόθεσμα, η γενετική παραλλαγή που διέπει τις διαφορές ιδιοσυγκρασίας μπορεί να κατανεμηθεί διαφορετικά σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».