_large.jpeg)
Οι επιληπτικοί σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα έχουν τριπλάσιες επιληπτικές κρίσεις
Τα άτομα με επιληψία που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα στο Σικάγο είχαν τριπλάσιες επιληπτικές κρίσεις από εκείνους που ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.
Η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα και επιληπτικές κρίσεις και επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο δυσκολεύεται να ελέγξει τις επιληπτικές κρίσεις του ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επηρεάσουν την εργασία, τις σχέσεις και την ικανότητα ανεξάρτητης διαβίωσης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν σε γειτονιές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Το άγχος είναι επίσης ένας παράγοντας που συνήθως αναφέρεται ότι πυροδοτεί επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με επιληψία.
Η μελέτη του UIC περιελάμβανε 63 ενήλικες με επιληψία που ζούσαν εντός των ορίων της πόλης του Σικάγο, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη μελέτη που εξέταζε την αποτελεσματικότητα ενός εκπαιδευτικού εργαλείου που βασίζεται σε tablet και παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με την επιληψία. Η εν λόγω μελέτη, που ονομάζεται PAUSE, περιλαμβάνει ασθενείς στην κλινική επιληψίας του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και στην κοινότητα του Σικάγο και διευκολύνεται από το Ίδρυμα Επιληψίας του ευρύτερου Σικάγο.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν τα επίπεδα εγκληματικότητας στις γειτονιές των 63 συμμετεχόντων χαρτογραφώντας τους ταχυδρομικούς κωδικούς τους σε συγκεκριμένες γειτονιές και στη συνέχεια διασταυρώνοντας αυτές τις γειτονιές με τα τοπικά ποσοστά εγκληματικότητας που είναι διαθέσιμα μέσω της πύλης δεδομένων της αστυνομίας της πόλης του Σικάγο. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν μόνοι τους τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων που είχαν τον τελευταίο μήνα και τους τελευταίους τρεις μήνες.
"Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που ζουν με επιληψία και ζουν σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα παρουσίαζαν σημαντικά περισσότερες επιληπτικές κρίσεις", δήλωσε η Jessica Levy, συντονίστρια έρευνας στο τμήμα νευρολογίας και αποκατάστασης του UIC, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα. Και συμπλήρωσε: "Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα είχαν τρεις επιληπτικές κρίσεις έναντι μίας για τους ανθρώπους που ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλή εγκληματικότητα, όταν ανατρέξαμε στις τελευταίες 30 ημέρες. Κατά τη διάρκεια 90 ημερών, οι άνθρωποι σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα είχαν κατά μέσο όρο επτά επιληπτικές κρίσεις έναντι τριών για όσους ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλή εγκληματικότητα, οπότε η σχέση μεταξύ εγκληματικότητας και επιληπτικής δραστηριότητας είναι σημαντική".
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν συνολική συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της εγκληματικότητας της γειτονιάς και της διάρκειας της επιληψίας ή μεταξύ της κατάστασης της εγκληματικότητας και της φτώχειας. Η ύπαρξη περισσότερων επιληπτικών κρίσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι κρίσεις που οδηγούν σε πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες ή ακόμη και σπασμένα οστά. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με το να έχει κανείς επιληπτική κρίση σε δημόσιο χώρο.
"Η κατανόηση του αντίκτυπου της βίας και του εγκλήματος ως πιθανών εκλυτικών παραγόντων για επιληπτικές κρίσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα που θα μπορούσε να επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες συστάσεις για εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης και δεξιότητες διαχείρισης του στρες", δήλωσε ο Dr. Dilip Pandey, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και αποκατάστασης στο UIC και ερευνητής της μελέτης.