Μια μετακόμιση θεωρείται αγχωτική, αλλά πόσο αγχωτική είναι τελικά;
Ο ερευνητής του University of Auckland Business School Δρ William Cheung διεξήγαγε μια έρευνα κατά την οποία ανέλυσε δεδομένα θέλοντας να εξετάσει τις επιπτώσεις μιας μετακόμισης στην ψυχική ευεξία και το άγχος.
Η μελέτη του, την οποία συνέγραψε με τον αναλυτή επιχειρήσεων Daniel Wong, εξετάζει διεξοδικά τα επίπεδα άγχους μεταξύ των ενηλίκων στην περιοχή του Όκλαντ, δηλαδή των ιδιοκτητών κατοικιών και των ενοικιαστών, μαζί με μια ομάδα ελέγχου μη μετακομισθέντων.
Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέσο επίπεδο άγχους των ιδιοκτητών κατοικιών είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ενοικιαστών, ενώ όσοι μετακομίζουν συχνότερα είναι πιο στρεσαρισμένοι από όσους δεν μετακομίζουν. Τα δεδομένα της μελέτης αυτής υποδηλώνουν επίσης ότι τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες έχουν προδιάθεση να μετακομίσουν.
Ενώ τα οξέα άγχη φαίνεται να οδηγούν σε εφάπαξ μετακινήσεις, ο Δρ Cheung ανέφερε ότι τα χρόνια άγχη οδηγούν σε πιο συχνές μετακινήσεις. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα στρες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου όταν τα άτομα δεν μετακινούνται. Ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι η μετακόμιση είναι επιζήμια για την ψυχική ευημερία, ο Δρ Cheung τόνισε ότι "οι μελέτες μας υποδηλώνουν περαιτέρω ότι η συχνή μετακίνηση και οι τύποι κατοικίας, ιδίως για τους ιδιοκτήτες, συμβάλλουν σημαντικά στο στρες".
Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν την εφαρμογή στεγαστικών στρατηγικών που διασφαλίζουν ότι η στέγαση μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Ο Δρ Cheung είπε ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προγράμματα βοήθειας που καθιστούν τη στέγαση πιο προσιτή για τους ευάλωτους, όπως εκείνους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε οικονομικά προγράμματα που βοηθούν τα άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και, εκτός από την παροχή σταθερής στέγασης, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να είναι διαθέσιμες, εύκολα προσβάσιμες μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και σχεδιασμένες ώστε να παραμένουν προσιτές υπό παροδικές συνθήκες".
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για χάρη της μελέτης, επέτρεψαν στους ερευνητές να ανακατασκευάσουν αυτό που είναι γνωστό ως «Κλίμακα Αξιολόγησης Κοινωνικής Αναπροσαρμογής» (SRRS), μια κλίμακα σύγκρισης άγχους που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από δύο ψυχιάτρους. Η αρχική SRRS αποδίδει έως και 100 βαθμούς σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, που κυμαίνονται από 100 βαθμούς για το θάνατο ενός συζύγου έως 11 βαθμούς για μικρές παραβάσεις του νόμου. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη μετακόμιση (20 βαθμοί), την ανάληψη μεγάλου υποθηκευτικού δανείου (37) και το διαζύγιο (73 βαθμοί).
Ο Δρ Cheung σημείωσε επίσης ότι η νέα μέθοδος οδήγησε σε ένα όργανο που μπορεί να μετρήσει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο σε ένα άτομο σε οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού πολύ πιο οικονομικά αποδοτικά από τα τρέχοντα μέτρα. Η χρήση των δεδομένων της απογραφής και του μοντέλου SRRS αποδείχθηκε επίσης πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές έρευνες, με καλύτερη ευαισθησία και αυξημένη ικανότητα εντοπισμού των επιδράσεων στο άτομο.
"Προχωρήσαμε στην κατανόηση του άγχους που προκαλεί η μετακόμιση, της επιρροής της κινητικότητας στην εμπειρία του τόπου, καθώς και των συνθηκών, των πλεονεκτημάτων και των προκλήσεων της μετακόμισης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κατοίκου", συμπλήρωσε ο ίδιος. Προχωρώντας στην κατανόηση από τους ανθρώπους αυτών των στρεσογόνων παραγόντων, ο Δρ Cheung σημείωσε ότι οι ερευνητές μπορούν να συμβάλουν σε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με το πώς το προσωπικό ιστορικό και η κοινωνική κινητικότητα ενός ατόμου επηρεάζουν την κοινωνική του ευημερία.