Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος γειτονιάς και πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει την υπέρταση και την παχυσαρκία, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι τροποποιήσεις της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και τη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου.
Η δημιουργία φιλικών προς τη δραστηριότητα περιβαλλόντων μπορεί να διευκολύνει την τακτική σωματική δραστηριότητα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου. Δυστυχώς, υπάρχουν περιορισμένες έρευνες που διερευνούν άμεσα αυτή τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος της γειτονιάς και του επιπολασμού του μεταβολικού συνδρόμου.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία και τον Καναδά με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Mohammad Javad Koohsari από το Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST), ο οποίος είναι και επικουρικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Waseda, διεξήγαγε μια μελέτη για να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ ενός φιλικού προς τη δραστηριότητα δομημένου περιβάλλοντος και του μεταβολικού συνδρόμου σε ένα δείγμα Καναδών ενηλίκων.
"Οι στρατηγικές στοχευμένης πολιτικής και οι στρατηγικές σε επίπεδο πληθυσμού έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως εργαλείο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μελέτες όπως αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της πρακτικής μέσω κατατοπιστικών γνώσεων", λέει ο Δρ Koohsari.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Yukari Nagai από το JAIST, ο καθηγητής Koichiro Oka από το Πανεπιστήμιο Waseda, ο καθηγητής Tomoki Nakaya από το Πανεπιστήμιο Tohoku, ο καθηγητής Akitomo Yasunaga από το Πανεπιστήμιο Bunka Gakuen και ο αναπληρωτής καθηγητής Gavin R. McCormack από το Πανεπιστήμιο Calgary του Καναδά.
Η μελέτη χρησιμοποίησε διατομεακά δεδομένα από το Alberta's Tomorrow Project (ATP), ένα σύνολο δεδομένων κοόρτης σε όλη την επαρχία της Αλμπέρτα του Καναδά. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες στο ATP που συμπλήρωσαν την έρευνα για την υγεία και τον τρόπο ζωής, υποβλήθηκαν σε σωματικές μετρήσεις και παρείχαν βιολογικά δείγματα και κατοικούσαν σε αστικές περιοχές.
Συνολικά εγγράφηκαν 6.718 συμμετέχοντες, αποτελούμενοι από 4.455 γυναίκες και 2.263 άνδρες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 54 έτη και το 34% των συμμετεχόντων είχε μεταβολικό σύνδρομο. Η ομάδα μέτρησε το "πράσινο" της γειτονιάς κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας τον κανονικοποιημένο δείκτη διαφοράς βλάστησης (NDVI). Εξέτασαν επίσης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των γειτονιών που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, όπως η πυκνότητα των σπιτιών, ο αριθμός των διασταυρώσεων και ο αριθμός των σημείων ενδιαφέροντος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γειτονιές με μεγαλύτερο αριθμό "σημείων ενδιαφέροντος" - που αναφέρεται σε προορισμούς όπως σχολεία, πάρκα και καταστήματα - και ένα φιλικότερο περιβάλλον για ενεργό διαβίωση σχετίζονταν με λιγότερους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Ουσιαστικά, η διαμονή σε μια γειτονιά που προσφέρει περισσότερους προορισμούς, δυνατότητα περιπάτου και ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με βελτιωμένη μεταβολική υγεία.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης λιγότερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία σε περιοχές με μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη πρόσβαση σε ανέσεις, στη διευκόλυνση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη μείωση της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.
Τέτοια περιβάλλοντα ευνοούν τις ενεργές μεταφορές, ενθαρρύνοντας τα άτομα να ασχοληθούν με το περπάτημα ή την ποδηλασία, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη συνολική μεταβολική τους ευεξία. Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι ο NDVI ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για το NDVI ή την πυκνότητα των διασταυρώσεων σε σχέση με τις εκβάσεις του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι φιλικές προς τη δραστηριότητα γειτονιές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο αριθμό προορισμών, πυκνότητα κατοικιών και συνολική φιλικότητα προς το περιβάλλον ενεργού διαβίωσης, σχετίζονται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.
"Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν τη σημασία του σχεδιασμού γειτονιών που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, καθώς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη συνολική υγεία του πληθυσμού", αναφέρει ο Dr. Koohsari.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση εναλλακτικών μετρήσεων του οικιστικού πρασίνου και υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής ερμηνείας κατά τη γενίκευση ευρημάτων από μη καναδικές μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στο κλίμα, την πολιτική, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τον πολιτισμό.