Η γειτονιά σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας

Η γειτονιά σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε πιο μειονεκτικές γειτονιές - περιοχές με υψηλότερα επίπεδα φτώχειας και λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου στις εγκεφαλικές τομογραφίες και παρουσίασαν ταχύτερη πτώση στα γνωστικά τεστ από ό,τι οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με λιγότερα μειονεκτήματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να αποτελεί ένδειξη των πρώτων σταδίων της άνοιας.

"Παγκοσμίως, η άνοια είναι μια σημαντική αιτία ασθένειας και μια καταστροφική διάγνωση", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Amy J. H. Kind M.D., Ph.D., από τη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για τη θεραπεία της νόσου, οπότε ο εντοπισμός πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου είναι σημαντικός. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και φυσικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Θέλαμε να προσδιορίσουμε αν αυτές οι συνθήκες της γειτονιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλισμό και γνωστική έκπτωση που σχετίζονται με τα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας", συμπλήρωσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 601 άτομα από δύο μεγαλύτερες μελέτες κατοίκων του Ουισκόνσιν. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 59 ετών και δεν είχαν προβλήματα σκέψης ή μνήμης κατά την έναρξη της μελέτης, αν και το 69% είχε οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αρχική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και στη συνέχεια σε πρόσθετες τομογραφίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Με κάθε σάρωση, οι ερευνητές μέτρησαν τον όγκο του εγκεφάλου σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανάπτυξη άνοιας Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης τεστ σκέψης και μνήμης κάθε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τεστ που μετρούσαν την ταχύτητα επεξεργασίας, τη νοητική ευελιξία και την εκτελεστική λειτουργία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διεύθυνση κατοικίας κάθε συμμετέχοντα και ένα μέτρο που ονομάζεται Area Deprivation Index για να προσδιορίσουν αν κάθε συμμετέχων ζούσε σε ευνοημένη ή μειονεκτική γειτονιά. Οι γειτονιές στο δείκτη καθορίζονται από απογραφικές περιοχές των 1.500 κατοίκων. Ο δείκτης ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάθε γειτονιάς και των κατοίκων της, κατατάσσοντας τις γειτονιές με βάση 17 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της ποιότητας της κατοικίας.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 19 άτομα ζούσαν στο 20% των πιο μειονεκτικών γειτονιών της πολιτείας τους και 582 άτομα ζούσαν στο 80% όλων των άλλων γειτονιών της πολιτείας τους. Στη συνέχεια, τα άτομα της πρώτης ομάδας αντιστοιχήθηκαν ένα προς τέσσερα με τα άτομα της δεύτερης ομάδας ως προς τη φυλή, το φύλο, την ηλικία και την εκπαίδευση και συγκρίθηκαν.

Κατά την έναρξη της μελέτης, δεν υπήρχε διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στις πιο μειονεκτικές γειτονιές και εκείνων στις άλλες γειτονιές. Αλλά στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν συρρίκνωση του εγκεφάλου σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την άνοια στους ανθρώπους στις πιο μειονεκτικές γειτονιές, ενώ δεν υπήρχε συρρίκνωση στην άλλη ομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης υψηλότερο ποσοστό μείωσης σε τεστ που μετρούν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αυξημένη επαγρύπνηση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για πρώιμα σημάδια άνοιας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό", δήλωσε ο Kind. Και συνέχισε λέγοντας: "Ορισμένες πιθανές αιτίες αυτών των εγκεφαλικών αλλαγών μπορεί να περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη και τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Η περαιτέρω έρευνα των πιθανών κοινωνικών και βιολογικών οδών μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς, τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντοπίσουν αποτελεσματικές οδούς για την πρόληψη και την παρέμβαση στη νόσο Αλτσχάιμερ και τη συναφή άνοια".

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων από ιδιαίτερα μειονεκτικές γειτονιές και περιορισμένο γεωγραφικό πλαίσιο. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές ομάδες ατόμων για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.